Trivselregler

Allmän aktsamhet och delaktighet
Vår förening utgörs av oss medlemmar, och dess välmående är beroende av att vi alla tar vårt ansvar. Var försiktig och ta väl hand om föreningens egendom, kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

Hissen
Se till att både gallergrinden och dörren till hissen stängs ordentligt. Annars blir hissen stående och den går inte att kalla till sig från andra våningar. Tänk på de med barnvagn som är beroende av hissen. Bor ni längst upp i någon av vindslägenheterna där hissen går direkt upp till lägenheten, ta då för vana att alltid trycka på NB-knappen när hissen stannat på er våning och ni öppnat dörren, då får ni direkt ett kvitto på att det fungerar när ni sedan kliver ur hissen och stänger dörrarna.

Tysta nätter
Hemmet är för många en plats för vila och avkoppling. Ljud måste du hålla på en rimlig nivå, fastigheten är lyhörd så tänk på dina grannar speciellt på natten då alla ska kunna sova ostört. Skall du ha fest och vet att det kommer att bli lite högljutt och sent, förvarna dina grannar med en notis i porten med namn och telefonnummer. Mellan 22:00 och 07:00 vill de flesta ha det tyst, på helgerna mellan 23:00 och 10:00. Om du har problem med oljud, prata med dina grannar. Skulle problemet ändå bli ihållande, kontakta styrelsen.

Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför arbeten i lägenheten. Tala med dina närmaste grannar om du planerar ombyggnad eller annat som kan generera störningar, se gällande tider här.

Cyklar
Cyklar, mopeder eller dylikt får inte parkeras på gångbana eller trottoarer. Cyklar kan förvaras i cykelstället som finns på framsidan av fastigheten mot Fridhemsgatan. Vi har även ett cykelrum bredvid porten på Mitisgatan 3, samma dörr som till grovsoprummet, sedan höger. Tyvärr har vi inte plats för alla cyklar här så vi uppskattar mycket om du som inte använder din cykel så ofta ställer den i cykelrummet i källaren, där har vi större utrymme och även cykelkrokar i taket. Hittar du inte din cykel i cykelrummet på gatuplanet Mitisg 3, kan den ha blivit nedburen till källaren av styrelsen.

Bilförbud
OBS Inga bilar får köra in på gården innanför grindarna då det saknas bärighet för tunga fordon där.

Gården
Gården får fritt disponeras för fester och andra aktiviteter. Informera grannarna om du tänker ha en större tillställning på gården så att det om möjligt inte krockar. Du kan dock inte boka gården för ensamrätt. För grillning på gården, ta med egen kol och plocka undan efter er. Om du lånar eller flyttar runt stolarna på innergården, se till att de återställs. Dynor till stolarna förvaras i cykelrummet i källaren. Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut. Under sommaren, vattna gärna på innergården och på framsidan vid behov. På vintern hjälps vi åt att skotta om det behövs.

Hundar och katter
Fyrfota vänner är såklart välkomna att följa med er om ni vistas på gården men de ska då vara kopplade. För allas trevnad är det inte tillåtet att rasta sin hund eller katt på innergården eller på framsidan av fastigheten.

Städdagar
Två gånger om året kallar föreningen till gemensamma städdagar. En gång på våren och en gång på hösten. Då krattar vi löv, planterar, reparerar, rengör, målar m.m. som behöver göras för att hålla fastigheten fin. Detta för att dels lära känna våra grannar och dels spara pengar till oss själva.

Balkonger
Blomlådor på balkongräcken ska vara placerade på insidan av räcket, vattna försiktigt så att vatten inte rinner ned på din granne som bor under. På vintern uppmanas ni som har balkong att skotta bort snö innan den smälter så att inte smältvatten droppar ner och ställer till med problem eller orsakar farliga istappar. Givetvis med ansvar och uppsikt så att inga skadas i samband med skottningen.

Rökning
Många är känsliga för rök, så snälla visa hänsyn. Det är ett gammalt hus, röker du inomhus i din lägenhet sprider sig röken i många fall till omkringliggande lägenheter, de som bor där kan vara allergiska eller ha små barn. Vi ber er därför att gå ut och röka en bit ifrån huset. Det är inte tillåtet att röka i allmänna utrymmen. Fimpar får inte slängas från balkongerna eller på gården, så ta med en fimpkopp.

Källare och förråd
Tänk på att det i äldre källare alltid kan finnas risk för underifrån kommande fukt som kan generera mögel, för att undvika att drabbas av det, använd hyllor och förvara inte material som kan dra till sig fukt direkt på golvet, tex. flyttkartonger, papperspåsar, mattor etc. Lämna inga saker i gångarna, de måste av brandsäkerhetsskäl hållas fria. Inga brandfarliga ämnen/vätskor/gaser får förvaras i förråden. Livsmedel får inte heller förvaras i förråden då det riskerar att dra till sig råttor och annan ohyra. 

Renovering
En del arbeten kräver styrelsens tillstånd. Mer info finns på sidan om att renovera.

Rena rör
Tänk på att alltid ta för vana att torka ur matfett med hushållspapper innan du diskar. Fettet stelnar annars när det svalnar och skapar beläggningar i rören som gör att vatten blir stående och rören rostar, det kan även bli stopp helt. Använd inte kaustiksoda eller andra frätande kemikalier för att rensa avlopp i kök eller badrum, sådana medel skadar avloppsstammarna. Om man inte själv klarar att rensa avloppen kontakta den person i styrelsen som ansvarar för teknisk förvaltning. För att undvika stopp i diskbänksavloppet är det viktigt att inte kaffesump och matrester spolas ner. När det gäller toaletten skall man inte spola ner bomull, hushållspapper, pappershanddukar, bindor eller dylikt.

Uppmärksam på vatten
Var uppmärksam på risk för vattenskador som kan förorsakas av läckage eller olyckshändelser som rör diskmaskiner, tvättmaskiner, akvarier, vattensängar samt olika ledningskopplingar för vatten, avlopp och värme. Vid minsta misstanke om otäthet i våtrum som kan förorsaka vattenskador, kontakta omedelbart styrelsen så att fastighetsskötaren kan komma och bedöma tillståndet och ge råd om eventuella åtgärder. Det är medlemmens skyldighet att förebygga vattenskador av ovanstående typ.

Trapphus
Trappuppgångar måste alltid vara fria för framkomlighet så placera eller förvara aldrig något i trapphusen.

Håll det fint
Ägodelar eller skräp får inte lämnas i fastighetens utrymmen eller på gården. Lämna som du önskar finna!